‘Ga graag de uitdaging aan voor ons mooie Brabant’

LAND VAN CUIJK - Van Den Haag naar Den Bosch. Tweede Kamerlid Erik Ronnes (52) verruilt zijn stoel in Den Haag voor het provinciehuis van Brabant om er gedeputeerde te worden. “Ik ga graag deze nieuwe uitdaging aan voor ons mooie Brabant.”

Door Twan Dohmen

“Een hele eer om door mijn partij CDA te worden gevraagd ben en er een beroep op mij is gedaan”, reageert Ronnes. “Ik wil meehelpen om het bestuur in Brabant weer op orde te krijgen.”

De voorgeschiedenis is bekend. Het resultaat ook. CDA gaat met VVD, Forum voor Denocratie (FvD) en Lokaal Brabant een nieuwe coalitie vormen. De christendemocraten gingen hiermee uiteindelijk ook akkoord. De CDA-achterban had namelijk deels moeite met samenwerking met FvD.

“Mijn kennis van de materie, mijn netwerk in Brabant én Den Haag” zijn volgens Ronnes reden om hem te vragen. Na 5,5 jaar wethouder in gemeente Boxmeer was Ronnes op drie dagen na 5 jaar Kamerlid in Den Haag. Hij was in die laatste functie woordvoerder op onder meer de onderdelen ruimte wonen en financiën. In Den Bosch worden waarschijnlijk wonen en ruimte zijn portefeuille en tevens bestuurlijk coördinator van de stikstofproblematiek. “Het kamerwerk beviel me prima. Het is ook niet zo dat ik persé terug wilde om dichterbij mijn woonplaats Boxmeer te zijn. Maar ik zet deze stap in het belang van en voor Brabant. Ik heb er zin in.”

De vier partijen staan achter het coalitieakkoord ‘Samen, Slagvaardig en Slim: Ons Brabant’. Tijdens de Statenvergadering op 15 mei wordt het nieuwe college van GS geïnstalleerd.