Gijs Schalks is voetballend ook een prima keeper

CUIJK- De hele voetbalcompetitie ligt stil vanwege Corona. Geen wedstrijden, geen trainen. Mooi moment om een Cuijks voetbaltalent aan het woord te laten: Gijs Schalks, keeper van FC Den Bosch onder 19.

Begin van deze maand is de goalie 19 jaar geworden en studeert nog: “ Ik woon al mijn hele leven in Cuijk. Ik ben na de basisschool naar het Merletcollege gegaan en na drie jaar mijn diploma gehaald op het SSGN in Nijmegen. Nu heb ik een topsportregeling op het ROC Nijmegen sport en bewegen.”

Waar is je voetbalcarrière begonnen?
“Ik ben begonnen als voetballer bij Siol, rechtsbuiten. Ik wilde graag keepen maar toen ik twaalf was is dat pas echt gebeurd. Ik mocht onder de lat. Na één seizoen Siol wilde Top Oss mij al graag hebben. Ben toen naar Top OSS o13 gegaan als 12-jarige. Na twee jaar keepen bij TOPben ik overgestapt naar Achilles’29 Groesbeek 017. Heb daar drie seizoenen gespeeld en daarna klopte De Graafschap aan. Daar heb ik een seizoen gespeeld en heel veel ervaring opgedaan over het betaald voetballeven. Begin van dit seizoen ben ikbegonnen bij FC Den Bosch 019”

Altijd keeper willen worden?
“Ik stond vroeger als kind al mee te duiken voor de tv met de keepers van de grote clubs tijdens de wedstrijden op tv. Mijn ouders vonden het beter om eerst te gaan voetballen.Om meer energie kwijt te raken en lekker te bewegen. Achteraf ben ik ze hier wel dankbaar voor. Ik ben daardoor voetballend nu ook een prima keeper!”

Wat is je doel?
“Mijn doel is om zo snel mogelijk bij de hoofdmacht van FCDen Bosch aan te sluiten en daar mijn debuut te maken. Verder wil ik dit seizoen afsluiten met het kampioenschap en het winnen van de beker met de o19. We staan er goed voor.Mijn keeperstrainer John Vos iseen hele duidelijke trainer van wie ik nog steeds elke training wat kan leren.”

Hoe ziet jouw voetbalweek er uit?
Ik train elke dag behalve woensdag. Nu jammergenoeg even nietOp dinsdag en donderdag heb ik keeperstraining. Dinsdag is die met de keepers van Jong Den Bosch. Ik train dus zes keer per week op het veld en hier ook vaak een training met het eerste bij. Ook doe ik veel extra krachttraining erbij om de overstap naar het senioren voetbal zo makkelijk mogelijk te maken!”

Hoogtepunt?
“Mijn hoogtepunt dit seizoen zijn toch wel de trainingen met het eerste. Uiteindelijk is dit toch de beloning voor het harde werken wat je erin stopt. En de periode winst die we laatst met mijnteam o19 gepakt hebben! Nu nog het kampioenschap,” vertelt ambitieuze Gijs

Voorbeeld keeper?
“Mijn voorbeeld als keeper is toch wel Ederson van Manchester City. Zijn trap en meevoetballend. Hij is echt heel erg goed. Ook op de lijn en 1 op 1 is het een goede keeper. Ik kijk veel naar hem en vooral ook naar zijn manier van trappen.Om hier van te leren.”

Toekomst?
“Natuurlijk wil ik eerst belangrijk zijn voor FC Den Bosch. Wat het voetballeven hierna brengt zie ik dan wel. Natuurlijk zou een eredivisie club al een mooie stap zijn en wie weet uiteindelijk een grote buitenlandse club. Maar we moeten realistisch blijven en ik moet mezelf hier in Brabant maar eens eerst gaan bewijzen.”