‘Mijn werk is geen werk maar een leuke hobby’

CUIJK - Op 1 april is het precies 100 jaar geleden dat opa Willem Peters naast het Fraterhuis een schildersbedrijf startte. Zijn huidige kleinzoon, ook Willem Peters (67), heeft een eeuw later nog een verf- en behangwinkel in de Molenstraat. “Zelf sta ik dit jaar vijftig jaar in de winkel. Voor mij gaat de deur 100 jaar later sluiten maar de winkel wordt voortgezet door een andere ondernemer.”

Door Jos Janssen

Het familiebedrijf Peters kent een rijke historie in Cuijk. “Het schildersbedrijf is van 1920. Op de Grotestraat naast het Fratershuis op de plek van de Schouwburg en even verderop naast de Beurs hebben ze gezeten. In 1928 zijn ze verhuisd naar de Kaneelstraat waar mijn vader Jos Peters de zaak heeft voortgezet. Ons moeder deed de winkel en mijn vader het schildersbedrijf. Moeder werd ziek en ik stond als 17-jarige scholier al in de winkel. Op 1 januari 1985 heb ik de zaak overgenomen van mijn vader. Mijn broer Titus is daar gebleven en heeft de handelsnaam overgenomen en ik ben in 1989 naar de Molenstraat verhuisd.”

Titus, jongste broer van Willem, heeft in de Kaneelstraat een atelier en is naast beeldende kunstenaar ook onder andere restaurateur van beschilderingen, is erg creatief in zijn atelier en kent specialisatie bladgoud. “Omdat het 100 jaar Peters is heeft Titus het predicaat Hofleverancier aangevraagd.”

Veranderingen
De winkel heeft in die vele jaren de nodige veranderingen ondergaan. Willem: “Vroeger had je een voorraad blikken verf op kleur staan in de winkel. Nu met de mengmachines kunnen we 1,3 miljoen kleuren maken. Behang hebben we nu niet meer op voorraad maar wel 325 boeken met verschillende soorten behang om te bestellen. In de Molenstraat kwam daar binnenzonwering bij, gordijnen. Een totaalpakket interieur behalve vloerbedekking. Lang heeft de winkel Deco Home Peters geheten. Vanaf 2018 Peters Verf en Behang. De klant is ook veranderd. Kritischer, zoekt veel op internet. Heb wat onzinverhalen over verf en verven van internet gehoord in de winkel, ”vertelt Willemresoluut.

“Mijn werk vind ik geen werk maar hobby. Zou ik met tegenzin moeten gaan dan was ik allang eerder gestopt.”

Tegenslag
Zelf is Willem er vastberaden en behoorlijk nuchter onder gebleven toen in 2014 er grote fysieke problemen kwamen: “Het begon met buikpijn en aantal onderzoeken. Daar werd bij mij alvleesklierkanker ontdekt. De arts zijn dat het einde nabij was. Ik hoefde geen kerstkaarten meer te verzenden, zei hij. Toch stuurde hij me door naar de Raboud naar een professor. Normaal sterft 98% na de constatering van die ziekte maar het is daar gelukt om me weer op de been te zetten. Nu wel met veel medicijnen. Ik mis organen helemaal of heb nog gedeeltes in mijn lichaam. Heb veel geluk gehad.”

Van Cuijk naar Heijen
“Ben de vierde generatie Peters in Cuijk. Grootvader was nog boer, maar opa, mijn vader en ik zitten in de verf. Onze familie komt oorspronkelijk van ’t Flieren in Vianen. In de Padbroek gewoond maar door de grote hobby van mijn vrouw Bertie en ik, paardrijden, wonen we al weer een aantal jaren in Heijen. Hier hebben we flink wat ruimte en op het erf een paardenstal voor onze twee paarden. We rijden veel door de omgeving van Heijen in de bossen. Geen wedstrijden.”

Genieten
“De winkel gaat begin april over naar een ander. Maar ik behoud er mijn kantoortje en de glastafel. Ga verder met onder andere isolatieglas en spiegels. Kan dat nog niet loslaten. De rest van de vrije tijd wordt ik beheerder van het onderhoud van de ruiter- en menroutes in het Maasduinengebied. Van Venlo tot aan Groesbeek. Doe dat al een tiental jaren hier in Heijen maar nu wordt het wat grootser. Ben ook al vele jaren lid van de Sinterklaascommissie in Cuijk. Dat houd ik aan want het kledingmagazijn van de Pieten is bij mij thuis. Mijn vrouw en ik houden veel van de natuur. Dat wordt de komende jaren dus lekker genieten.”

Op 1 april is er in de Schouwburg van 16.00 tot 18.00 uur een receptie.” Ik heb leveranciers en een groot aantal klanten uitgenodigd. Maar iedereen is welkom bij dit bijzondere jubileum.”

Foto: Ten Haaf Fotografie