Lopen naar Kevelaer

CUIJK - Op zondag 31 mei (1ste Pinksterdag) gaat voor de zevende keer een groep lopers op weg naar het Duitse stadje Kevelaer. Van oudsher is deze plaats bekend als een bedevaartsoord, maar het is tegenwoordig ook steeds meer een “gewone” toeristenplaats, daarnaast ook het einddoel voor mensen die per fiets of te voet een sportieve prestatie willen leveren.

Door onze redactie

Bij de deelnemers staat de tocht bekend onder de naam ERWT + jaartal (Wie meer wil weten over deze naam, kan informeren via onderstaand e-mailadres). In 2014 liepen voor het eerst 19 geoefende wandelaars de tocht van ongeveer 42 kilometer. De start was om 03.00 u ’s nachts en de aankomst om ongeveer 12.30 uur. Destijds was het vertrekpunt nog het kerkplein in Beers, maar vanaf de derde editie was het parkeerterrein bij hotel Cuijk van der Valk de startplaats.

In de loop der jaren is de groep uitgebreid met meer enthousiaste lopers, zodat in het lustrumjaar 2018 veertig wandelaars succesvol de tocht naar Kevelaer hebben volbracht.

Naast het lopen was er de mogelijkheid om per fiets de terugreis te doen, vanaf twee jaar geleden heeft de organisatie ervoor gezorgd, dat men per bus terug naar het vertrekpunt kon worden gebracht. Een aantal van de lopers kiest er ook dit jaar weer voor om per tweewieler naar het vertrekpunt terug te keren.

Het oog wil ook wat, dus de organisatoren proberen elk jaar wat wijzigingen in de route aan te brengen met uitzicht op landschappelijk schoon en interessante bezienswaardigheden. Op een keer is in de Duitse bossen zelfs een overstekend gezin van everzwijnen waargenomen.

De route van ongeveer 42 kilometer gaat in grote lijnen vanuit Cuijk langs Sint Agatha en Oeffelt naar de brug bij Gennep, het vaste oversteekpunt om aan de andere kant van de Maas te komen. Via diverse wegen in het grensgebied komt de groep vlak voor de grens aan in Siebengewald.

Vervolgens de grens over naar Duitsland door een open agrarisch gebied ten Noorden van vliegveld Weeze en daarna door een Duits staatsbosgebied naar Kevelaer. Onderweg wordt er door een verzorgingsploeg op verschillende punten gezorgd voor voeding en drank, in Siebengewald is er een uitgebreide rust met zelfs een compleet ontbijt.

Mochten sportief ingestelde personen zijn, die deze tocht ook eens willen meemaken, dan kunnen zij contact opnemen met de organisatoren (zie hieronder). Natuurlijk zijn er ook wel kosten aan verbonden: de wandeltocht zelf: € 12 (inclusief verzorging en ontbijt),   retour per bus (optioneel)     € 12, retour per fiets (optioneel): de fiets wordt voor € 2,50 naar Kevelaer gebracht. Na terugkomst is er voor degenen die dat willen (optioneel dus) een gezellig gezamenlijk slotbuffet bij Hotel Cuijk van der Valk voor ongeveer € 20.

Voorgaande jaren waren de atmosferische omstandigheden voor het lopen ideaal; er is geen garantie voor, maar we hopen natuurlijk ook dit jaar op een prachtige wandeldag.

Voor informatie en/of aanmelding: Jo de Groot (06) 2510 8617 of   j.de.groot1@ziggo.nl of Rien van Haren (0485) 317490.