‘Schrijven van gedichten heeft me heel erg geholpen’

CUIJK - Sinds een jaar zet een aantal betrokken inwoners, welzijnsorganisatie Sociom en de gemeente Cuijk zich samen in voor een dementievriendelijke gemeenschap. “In Cuijk zijn de mensen vriendelijk en meelevend:, zegt Peter Evers, in een gesprek met Sil Bruijsten, lid van de werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeente (DVG), Cuijk.

De partner van Peter, Elly is onlangs overleden ten gevolge van de ziekte dementie.

Nederland is aan het vergrijzen. Een van de grootste gevolgen hiervan, is de toename van het aantal mensen met dementie. Bijna alle inwoners van de gemeente Cuijk zullen in 2020 direct te maken hebben met iemand met dementie, een partner, vader, moeder of een andere naaste.

Mensen met dementie wonen thuis, in de buurt, zijn klanten in winkels en horeca of zijn lid van een vereniging. Om te voorkomen dat zij of hun partner in een isolement raken vraagt dit om een omgeving die mensen met dementie aanvaardt. Een omgeving waarin zij meetellen en samen met anderen dingen kunnen blijven doen die ze voorheen ook deden.


Voor zijn vrouw

Peter Evers schreef voor zijn vrouw Elly een gedicht. Door haar ziekte kwam hij in een diep dal terecht en op advies van zijn kinderen is hij gaan schrijven. “Elly’s ziekte komt geleidelijk in je leven. Spullen krijgen een andere plek, het huis wordt rommeliger, boeken worden niet meer gelezen. Alleen op straat gaat niet meer. Je bent bezig om zoveel mogelijk gaten te dichten. Buitenstaanders hebben het niet meteen door maar tegen de tijd dat ze het in de gaten hebben, haken ze snel af. Van vrienden, kennissen blijven er een paar over, ja alleen je echte vrienden blijven komen”.


Karakterverandering

“De grootste worsteling is de verandering van karakter. Elly was een lieve zachtaardige moeder en echtgenote die steeds verder van ons afdwaalde. Ze werd soms bazig en boos. Elly werd steeds afstandelijker maar ook afhankelijker. Er was geen behoefte meer aan een aanraking, een liefkozing, een hand op de schouder deed haar pijn. Ik voelde me alleen. Het schrijven van gedichten heeft mij geholpen”, zegt Peter. “Kinderen en vrienden hebben mij aangespoord dit met anderen te delen”.


Erkenning

Peter heeft op basis van zijn gedichten samen met vrienden een theaterstuk ‘Leven tot en met dementie’ geschreven om anderen te helpen maar ook om taboes rond dementie te doorbreken. Mensen met dementie moeten blijven meetellen in onze gemeenschap. Ze moeten veilig wonen, lid zijn en blijven van een vereniging, alléén boodschappen kunnen doen en horeca bezoeken.

Dit laatste is met name voor de partners belangrijk. Even ontlast zijn van de zorg en thuis of elders dingen kunnen doen die te veel prikkels geven aan de partner met dementie.


Versterking gezocht

De werkgroep DVG Cuijk is op zoek naar versterking. Wilt u meedenken over en meewerken aan plannen die de gemeente Cuijk nog dementievriendelijker maken?

Neem dan contact op met de gemeente (0485-396600 of gemeente@cuijk.nl)


Mijn Maatje

Mijn bed is te breed,
mijn bank veel te groot,
mijn tafel kent geen grenzen
waar een mens zich aan stoot.
Mijn maat moet ik zoeken:
ik ben haar nu kwijt.
Ik stort me op boeken
voor het passeren van de tijd.
Een schip zonder anker
dat doelloos wat drijft.
Ik mis zo m’n maatje
dat elders verblijft.

Uit de bundel Leven tot en met dementie,
Peter Evers.