Mix tussen ratio en emotie

CUIJK - Op dinsdag 4 februari, Wereld Kankerdag, vond in het gemeentehuis de officiële Kick Off plaats van de tweede SamenLoop Cuijk. Na het grote succes in 2015 heeft de organisatie de draad weer opgepakt om een tweede loop in Cuijk te organiseren en wel op zaterdag 11 en zondag 12 juli. Plaats van handeling: sportpark de Groenendijkse Kampen Cuijk.

Door Jos Janssen

In het bijzijn van veel commissieleden en tien ambassadeurs uit verschillende dorpen en wijken gaf voorzitter Jan Donkers het startsein. “Deze Samenloop wordt weer een knappe mix tussen ratio en emotie. We proberen zo veel mogelijk geld op te halen wat nodig is voor onderzoek naar kanker met als doel een betere kwaliteit van leven. Ons motto: 0% kosten, 100% opbrengst.”

Ervaringsdeskundige
Daarna volgende een indrukwekkend verhaal van voormalig huisarts Ger van Lieshout die zelf vanaf 2003 ook met kanker te maken heeft. ”Ik ben ervaringsdeskundige. We lopen mee met deze Samenloop in wezen eigenlijk ook voor je zelf. Mede door KWF Kankerbestrijding lukt het ons tegenwoordig dat 2 op de 3 mensen geneest. Ik hoop dat veel jongeren meedoen, want hun kans op genezen wordt daarmee in de toekomst steeds maar groter.”

Niet 2015 overtreffen
Burgemeester Wim Hillenaar, als voorzitter van de ambassadeurs deed een oproep om met veel inwoners in groepsverband mee te gaan doen. “Kanker is een naar woord. Het gaat over geluk hebben of botte pech. Bij de Samenloop in 2015 gebeurde iets wonderlijks. Er werd getroost, herdacht, er werden diepe emoties geraakt door inwoners van alle dorpen en wijken die Cuijk rijk is. Als evenement ontstond daar een unieke verbinding tussen alle inwoners van onze gemeente. Daar word ik als ‘primus inter pares’ ambassadeur heel blij van. Laten we 2020 op onze eigen manier invullen. Niet 2015 willen overtreffen maar samen er weer een prachtige evenement van maken om ons samen gelukkig te prijzen dit te kunnen doen.”

Teamwerving
Geert Arts van de commissie teamwerving: “We gaan zoveel mogelijk mensen mobiliseren om mee te doen. We hebben hierbij twee extra doelen: meer jongeren tussen 18 en 40 jaar en meer deelnemers met een migratie achtergrond. Daarom hebben we voor de jongeren groep ook drie ambassadeurs: Mike Beker, Eelke Peters en Chiel Theunissen. Van de slogan Cuijk Doet, maken wij Heel Cuijk Doet Mee.”

Als eerste team schreef zich in het team van Dagbesteding Cuijk. Teams kunnen zijn: vriendenclubs, verenigingen, medewerkers bedrijven, personeelsverenigingen, straten. Inschrijven kan via de website: www.samenloopvoorhoop.nl/cuijk onder de knop doe mee! Info: teamwerving@slvhcuijk.nl

Survivors
Ook dit jaar is er een verwenweekend voor surviors. Mensen die met kanker te maken hebben of hebben gehad krijgen op een apart gedeelte van het evenemententerrein leuke activiteiten aangeboden. Ook mogen de survivors en hun begeleiders deelnemen aan alle ceremonies. Voor aanmelden survivors en hun begeleiders kijk op: www.samenloopvoorhoop.nl/cuijkl en druk op de knop doe mee.

Kinderloop
De kinderloop was in 2015 een groot succes. Vele honderden kinderen liepen mee. Van 11.00 -12.00 is er op zondag 12 juli inloop en een leuk voorprogramma. Van 12.00 tot 12.30 gaan de kinderen enkele rondes lopen. Tussen 12.30 en 13.00 is er een vermakelijke afsluiting en bekendmaking van het door de kinderen opgehaalde bedrag.

Meedoen? Kijk dan op: www.samenloopvoorhoop.nl/cuijk

Foto: Arjan Broekmans