‘Er staan toch wel meer favorieten aan de start’

CUIJK - De proloog van de 35e editie werd een makkelijke prooi voor ervaren rijder Joris Verkerk. Soepel draaide hij de vier rondjes bij de kerk. Samen met zijn touwgenoot Robert Verkerk pakte hij als eerste binnenkomer startnummer 15: “We willen niet als een van de eersten starten op het parcours, maar wel als eerste eindigen.”

Door Jos Janssen

“Maar er zijn toch wel een paar meer favorieten. We hebben gezien dat er wat nieuwe spelletjes bij zijn en ook weer een paar oude terug. Van drie spelletjes weten we het pas op de dag zelf.” Vandaar wellicht uit tactische overweging die 15e startplek.

De winnaars van vorig jaar en reeds vijf keer winnaar van de barrentocht Bastian van den Hoogen en Camiel Smits doen dit jaar niet mee. Camiel: “Ik ben aan mijn knie geopereerd. Bastian slaat ook een jaartje over. We willen samen volgend jaar voor het record van zes overwinningen gaan. Onze vrienden Dimitri en Bart nemen het deze keer van ons over.”

Nieuwe voorzitter
De 35e Elfkroegentocht heeft ook een nieuwbakken voorzitter in de persoon van Cuijkenaar Lars Arts. “Het is voor mij de vuurdoop. Als voorzitter moet je er voor zorgen dat de organisatie een geoliede machine is. We gaan er een fantastisch feest van maken voor iedereen in Cuijk en omgeving. Bij 16.000 verkochte kroegetochtkaarten zijn we uitverkocht. Ik heb er alle vertrouwen in dat gaat gebeuren.”

Gruun en Gèèl
Het thema van deze editie is Gruun en Gèèl. Lars: “We hebben bekers van 100% gerecycled plastic en ook de 16.000 stempelkaarten zijn daar van gemaakt. We doen hiermee een bijdrage aan het milieu. Ook gaan we dit jaar de merchandising weer van nieuwe impulsen voorzien met een webshop en verkoop op de dag zelf.”

Bij het uur van Toebes was de nieuwe Elfkroegtochtsjaal al verkrijgbaar.

Meer beleving
De ingeslagen weg van een paar jaar geleden om er weer meer een echt carnavalsfeest van te maken wordt voortgezet. “Meer entertainment, meer beleving bij de podia. Bij de keuze van de optredende artiesten hebben we ook gekeken naar meer interactie met het publiek. Met de kasteleins hebben we afgesproken dat er veel feestmuziek gedraaid gaat worden. En de samenwerking met de Nölers wordt stevig aangehaald. Met de hele commissie zijn we lid geworden van de Nölers. Het Kuukse carnaval groeit weer naar elkaar toe!”

Klaar voor tocht
De organisatie van de jaarlijkse Kuukse tocht der tochten is er weer helemaal klaar voor. De deelnemers aan de wedstrijd hebben hun instructies gekregen. “Zelf bestellen, zelf betalen, niet morsen bij het drinken en een helm is verplicht.”

Bartlehiem, het slurfspel, de elf kroegen, de rolschaatsen met maximaal 70 mm-wieltjes zijn er helemaal klaar voor. Laat het voor rijders en andere deelnemers maar gauw dinsdag 25 februari worden.

Foto: Karel ten Haaf