Verbeter je voetbaltalent

BEERS/VIANEN - Deze maand maart krijgen de jeugdvoetballertjes van HBV Beers en Vianen Vooruit extra trainingen op een aantal zaterdagen van de trainers van WeLoveVoetbal. Een organisatie die voetballertjes vooral plezier en alle andere aspecten van het voetbal bijbrengt.

Lees verder

Jeugd haalt culturele frisse neus

CUIJK/BOXMEER - Nu middelbare scholieren mondjesmaat weer naar school mogen, krijgen leerlingen van het Merletcollege, Metameer en het Elzendaal College ook les in Schouwburg Cuijk. De komende weken staan tal van activiteiten gepland met onder meer een theatercollege van Guido Weijers.

Lees verder

‘Ga niet alles vol bouwen’

HAPS - Onder regie van de dorpsraad zijn er in de maanden december en januari door inwoners van Haps vragenlijsten ingevuld over wonen in Haps. Er kwam 164 vragenlijsten ingevuld retour.

Lees verder

‘Huurders zijn er klaar mee’

CUIJK - De SP Hulpdienst heeft in september 2020 een uitgebreid onderzoek gedaan naar de erbarmelijke onderhoudsstaat van zo’n 60 woningen in het Hazeleger. Theo Weenink van de SP-Hulpdienst en Bregje van Lieshout, fractievoorzitter SP Cuijk: “De eigenaar van deze woningen, makelaar vb&t Vastgoedmanagement uit Eindhoven, laat het helemaal afweten.”

Lees verder

VVD aan kop, D66 met stip op twee, PVV derde

CUIJK - Net als de landelijke trend bleef de VVD de grootste partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Cuijk. D66 was de echte ‘shooting star’. PVV bleef de derde partij in grootte. Forum voor Democratie (FvD) was de derde grote winnaar in procenten.

Lees verder

Onzekere tijden voor de ‘Huiskamer van Cuijk’

CUIJK - Onlangs heeft de Schouwburgdirectie de gemeente het jaarverslag aangeboden over 2019-2020 maar ook de tussenrapportage over dit cultuurseizoen 2020-2021. In 2020 is aan de schouwburg € 1.018.775,- aan voorlopige subsidies toegekend voor het seizoen 2019-2020, waarvan € 231.875,- voor onderhoud.

Lees verder

Paal staan voor goed doel

CUIJK - Elk jaar zetten de vierdejaars leerlingen van zorg & welzijn van het Merletcollege in Cuijk zich in voor een goed doel. Normaal organiseren ze hiervoor een groot evenement, de beautymarkt, waar bezoekers zichzelf in de watten laten leggen. De opbrengsten van de behandelingen gaat dan naar een goed doel.

Lees verder

‘Je denkt dat jij me kent’

VIANEN - De Vianense zangeres Emma Loeffen (22) heeft in coronatijd niet stil gezeten. Ze heeft haarzelf een nieuwe artiestennaam gegeven: Emma Joan. Geeft zangles en in februari kwam haar eerste single uit: Jij denkt dat jij me kent.

Lees verder

24 online wandelroutes

CUIJK - Aangezien de wekelijkse wandelingen met beweegcoach Youp van Cuijk Beweegt niet doorgaan, besloot hij 24 online wandelroutes uit te stippelen. Die wandelingen zijn vanaf nu online te vinden op de website van Cuijk Beweegt.

Lees verder

Verkiezingen coronaproof

CUIJK - Woensdag 17 maart zijn de landelijke Tweede Kamerverkiezingen. In de gemeente Cuijk kan men ook al net als elders twee dagen eerder naar het stemhokje gaan. En wel op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart. Er zijn dan drie stemlokalen open.

Lees verder

Ieder dorp maakt plan voor kernendemocratie

CUIJK - Het plan kernendemocratie vastgesteld door de Stuurgroep moet na dit jaar het cement vormen bij de 29 dorpen in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. In de laatste nieuwsbrief wordt aangegeven dat men bouwteams wil gaan vormen die in beeld gaan brengen de sterke punten, valkuilen, kenmerken en ontwikkelpunten van elk dorp.

Lees verder

Eigen plek hobbycentrum

CUIJK - Tijdens een informatiebijeenkomst in januari vorig jaar bleek er grote behoefte aan een hobbycentrum in Cuijk. Al meteen meldden zich 80 potentiële deelnemers. Alle reden dus voor de initiatiefnemers om door te gaan met de uitwerking van hun plan.

Lees verder

Opknap Louis Jansenplein en Maasburg

CUIJK - Begin maart gaat Infrascoop op twee plaatsen beginnen met werkzaamheden opknap centrum in hartje Cuijk.

Lees verder

Zorg geven is waardevol

CUIJK - Het is niet gebruikelijk dat je op latere leeftijd nog begint aan twee opleidingen in de zorg. Zonder ooit in de reguliere zorg gewerkt te hebben. Maar Ans Christiaans (62) uit Cuijk gaat deze uitdaging aan: “In mijn leven heb ik twee keer een periode gekend waarin ik zorg voor mijn naasten heb verleend.”

Lees verder

Raad beslist over zonnepark

VIANEN - Op de locatie Hapsebaan 33 in Vianen was in het verleden een grote varkenshouderij gevestigd (Fomeva). Dit bedrijf is beëindigd en op deze locatie van de voormalige stallen is een groot zonnepark gepland van achtduizend vierkante meter.

Lees verder

Zelf bouwen bij ‘t Bijltje

CUIJK - Op de hoek van de straten de Cantheelen/ ‘t Bijltje in Cuijk gaat een CPO-project gerealiseerd worden. Jan Remmers, Jan Wilbers en Willem Jenneskens vertellen hoe dit particuliere project al een succes is.

Lees verder

Markt kan toch op Louis Jansenplein blijven

CUIJK - De opknapwerkzaamheden aan het centrum starten weer. Het Louis Jansenplein wordt kleiner voor de weekmarkt. Een woordvoerder van de gemeente: “Bij het project is er onderscheid gemaakt tussen de markt tijdens en de markt na de herinrichting. Over beide situaties wordt overleg gevoerd met de marktkooplui. Dat overleg is nog niet af.”

Lees verder

Gemeenten investeren 50.000 in toeristische campagne Land van Cuijk

LAND VAN CUIJK - De gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis investeren samen 50.000 euro in extra promotie van het Land van Cuijk als aantrekkelijke vakantiebestemming. Het beschikbare budget wordt ingezet om de succesvolle campagne ‘Psst … hier moet je zijn’ ook in 2021 te kunnen voortzetten.

Lees verder

Bouw aan Molenstraat Cuijk van start

CUIJK - De bouw van een appartementencomplex op de kop van de Molenstraat/ Smidstraat in Cuijk gaat op maandag 15 februari van start. Het complex zal bestaan uit 24 koopappartementen en gaat de naam ‘de Smidse’ dragen.

Lees verder

Voldoende bewegen belangrijk

CUIJK - Voldoende bewegen is belangrijk. Zeker tijdens de lockdown is dat voor velen een uitdaging. Cuijk Beweegt biedt een helpende hand. Van beweegoefeningen voor thuis, online gymlessen voor basisschoolkinderen tot Cuijk Beweegt TV voor ouderen.

Lees verder

Mauritsraam geplaatst in kapel Kruisherenklooster

SINT AGATHA - In week drie is het Mauritsraam weer teruggeplaatst in de kapel van het klooster van Sint Agatha.

Lees verder

Juf Martine maakt boek ‘Anne krijgt een taart’

HAPS - Ze is al weer iets meer dan elf jaar uit Haps vertrokken, maar veel kinderen en ouders zullen haar ongetwijfeld nog kennen als ‘juf Martine’ van de Hapse basisschool ‘De Bongerd. Juf Martine is Martine Cools-Caspers, 39 jaar en geboren in Haps aan de Cuijkseweg.

Lees verder

Romeinenmuseum in Cuijks Gemeentehuis?

CUIJK - De kogel is door de kerk. Het centrale gemeentehuis van de nieuwe gemeente Land van Cuijk komt in Boxmeer. Verbouw en aanbouw gaan daar nog 2,5 jaar duren. Wat gaat er gebeuren met het achterblijvende gemeentehuis in Cuijk aan het Louis Jansenplein?

Lees verder

Onthulling Mauritsraam een van de hoogtepunten

SINT AGATHA - Kloosterlingen, muzikanten, historici en theatermakers werken aan een bijzonder programma dat in 2021 het levenslicht zal zien: Kloosterjaar Brabant 2021. Het kloosterjaar wordt feestelijk geopend op 10 februari 2021.

Lees verder

De fanfare is nog springlevend

SINT AGATHA - Dit jaar viert de fanfare Heilige Agatha haar 100 jarig jubileum. Voorzitter Willem Cranen: “Wij zijn in het kader van 100 jaar fanfare druk bezig met alle voorbereidingen voor een feest, expositie en nog veel meer.” Hopelijk werkt voor iedereen en de muzikanten een vaccin mee aan de feestvreugde.

Lees verder

Metameerleerlingen bezoeken virtueel een museum

BOXMEER - Coronatijd vraagt om creativiteit en biedt ook kansen om iets nieuws te proberen. Eerste- en tweedejaarsleerlingen van Metameer jenaplan Boxmeer bezochten virtueel een museum. Leerlingen konden kiezen uit het Rijksmuseum, het Mauritshuis of het Van Gogh museum. Ze mochten één kunstwerk kiezen om een onderzoek naar te doen en hun mening over te vormen.

Lees verder

‘Waarom heeft Afrika de hulp van Westen nodig?’

CUIJK - Twee bevlogen vrouwen, filmmaker Sandra Korse en de Cuijkse Carole Donkers starten op 1 februari 2021 een expeditie door het mooie Ghana. Doel? Het leven van Carole Donkers in haar ware Afrika belichten. Dit bijzondere avontuur wordt gefilmd en omgezet in een documentaire. Je kunt alles stap voor stap volgen, actief mee op online ontwikkelingsreis en jouw (financiële) steentje bijdragen.

Lees verder

‘Moeilijke tijd om te overleven’

CUIJK - Terwijl we weer in een lockdown zitten proberen veel Cuijkse ondernemers het hoofd boven water te houden. Ook Laurence en Georgetina van slijterij Cevelum aan het Louis Jansenplein: “We zijn anderhalf jaar geleden hier begonnen en vanaf de start is er daarvan bijna een jaar corona. Een erg moeilijke tijd om te overleven.”

Lees verder

‘Verleng het schooljaar naar kalenderjaar’

CUIJK - Directeur Marco Janssen van basisschool Startblok opperde afgelopen week een verlenging van dit schooljaar: “Leerlingen in het basisonderwijs hebben achterstanden opgelopen tijdens de schoolsluiting. Met name leerlingen van groep 2,3,4 hebben nu volgens landelijk onderzoek zichtbare hiaten.”

Lees verder

Schadepost van miljoenen

HAPS - Onlangs stuurde de dorpsraad Haps een brief aan de stuurgroep Land van Cuijk om hun ongenoegen te uiten over de aanstaande uitbreiding Noordwest op het bedrijventerrein Laarakker. “Het gaat niet goed met het industrieterrein en de gemeente Cuijk wil toch uitbreiden”, was de boodschap vanuit de dorpsraad.

Lees verder

Levensgenieter en die vlot babbelende Kuukse kastelein

CUIJK - Op woensdag 13 januari is op 71-jarige leeftijd Theu Peters overleden. Voor velen Tjeu, een bekende Cuijkenaar. Geboren en getogen.

Lees verder

Online informatieavonden en open dagen Metameer

STEVENSBEEK/BOXMEER - Op afstand een school kiezen; niet eerst even sfeer proeven en door een schoolgebouw rondlopen. Door de coronamaatregelen is het helaas niet mogelijk ouders of verzorgers en groep 7 en 8 op Metameer welkom te heten. Metameer draait de rollen gewoon om: Metameer komt online naar u toe. Kijk op Metameer.nl en meld u aan voor de informatieavonden.

Lees verder

Cuijkse actie: 20.000 euro voor Rode Kruis

CUIJK - In de aanloop naar kerst deed Cuijk ook mee aan de actie van 3FM Serious Request. Via de webshop kon men onder andere truien, t-shirts, mondkapjes bestellen. De opbrengst ging naar het Rode Kruis.

Lees verder

‘Onderwijskwaliteit gaat voor’

CUIJK - Onlangs hebben de twee schoolbesturen van Invitare en Optimus gereageerd op de tussenstand Integraal Huisvestingsplan onderwijs van de gemeente Cuijk 2017-2022. Deze keer een reactie van wethouder Onderwijs Joost Hendriks over onder andere nieuwbouw, leerlingenprognoses en rol van de gemeente hierin.

Lees verder

‘Er is hier sprake van een schijndemocratie’

KATWIJK - Na vier jaar bestuurslid en vier jaar voorzitter te zijn geweest van de dorpsraad Katwijk stapte Joep Burhorst in december uit onvrede op. “Ik kijk terug op een aantal hele mooie projecten die door vrijwilligers en de dorpsraad zijn gerealiseerd.”

Lees verder

Brandweer Cuijk is op zoek naar versterking

CUIJK - Altijd al eens zitten denken om bij de brandweer te gaan, maar is het er nog nooit van gekomen...? Dan is nu de kans. Brandweer post Cuijk is op zoek naar nieuwe mensen.

Lees verder

Het was wel een heel anders dan anders jaar

CUIJK - Het jaar 2020 is bijna voorbij. Met een aantal inwoners van de gemeente Cuijk kijken we terug op een bewogen coronajaar 2020. Wat waren hun ervaringen en hoe zien zij 2021 voor zich.

Lees verder

Masterplan Wonen Haps

HAPS - De gemeente Cuijk wil samen met de inwoners van Haps een Masterplan Wonen opstellen. Dit is al eerder gebeurd voor andere dorpen in Cuijk, zoals Beers en Sint-Agatha. In het plan kunnen de inwoners aangeven hoe hun woonomgeving er in de toekomst uit moet gaan zien.

Lees verder

Veel aanvragen (ver)bouwen

CUIJK - Elk jaar wordt de gemeenteraad bijgepraat over de woningbouwprojecten voor heel Cuijk. Begin dit jaar gaf de raad aan dat in het centrum vooral niet alleen naar het aantal woningen gekeken moet worden.

Lees verder

Hoe werkt dat? Vuurwerkverbod

CUIJK - Het is weer bijna zo ver; de jaarwisseling. Dit jaar zal de jaarwisseling er heel anders zijn dan voorgaande jaren. Net als heel 2020, zal ook de afsluiting van dit jaar in het teken staan van Covid-19. Door Covid-19 zal de jaarwisseling van 2020/2021 minder feestelijk gaan verlopen dan anders. Ook geldt er dit jaar een landelijk vuurwerkverbod in Nederland.

Lees verder

Iedere kerst van de zolder

CUIJK - Op vakantie, op rommelmarkten, van kennissen, zijn hele grote collectie kerststalletjes komt overal vandaan. Cuijkenaar Theo Jacobs verzamelt ze nu al acht jaar. Hij krijgt er geen genoeg van. “Ik heb in mijn hoofd zitten wat ik allemaal in huis heb. Maar een nieuwe, een bijzondere is nog altijd meer dan welkom.”

Lees verder

Krijgt Cuijkse culturele sector wel genoeg steun?

CUIJK - De politieke partijen PvdA, GroenLinks en SP willen van B&W weten wat de omvang van de steunpakketten van de Rijksoverheid voor Cuijk is. Duidelijkheid is gewenst.

Lees verder

Kloosterbier 1371 af te halen aan de poort in Sint Agatha

SINT AGATHA - Samen met Kruisheer Edgard Claes heeft de Kloosterbrouwerij in Sint Agatha de tripel 1371 ontwikkeld.

Lees verder

Meer gezinnen met kinderen vieren vakantie in Land van Cuijk

LAND VAN CUIJK - Afgelopen zomer waren, blijkt uit contacten met toeristische ondernemers, meer gezinnen met kinderen te gast in het Land van Cuijk, aldus het Regionaal Bureau Toerisme (RBT),

Lees verder

‘De kleine vlam vol hoop’

CUIJK - ‘All I want for Christmas is You’ klonk afgelopen week op de radio. Een inmiddels traditioneel kerstlied dat ons eraan helpt te herinneren de kerstplannen te bevestigen. De tekst lijkt dit jaar meer betekenis te hebben dan ooit te voren.

Lees verder

Promotie Romeins Verleden

CUIJK - In de commissie Bestuur werd afgelopen woensdag een eerste oriëntatie gedaan over het plan Promotie Romeins Verleden Cuijk. Omdat het een kostbaar plan is het voorstel in vier fases geknipt. Fases die uitgestreken worden over de komende jaren.

Lees verder

Project Victor Hugo ligt zo goed als bijna stil

CUIJK - De opknap van de Molenstraat is mede afhankelijk van de bouwactiviteiten rond drie bouwprojecten in die straat. Drie projecten voor luxe appartementen hebben wisselend succes met de verkoop.

Lees verder

Meer dan vijfhonderd arbeidsmigranten in Cuijk

CUIJK - De gemeente Cuijk organiseert regelmatig themabijeenkomsten. Deze bijeenkomsten van de gemeenteraad zijn bedoeld om geïnformeerd te worden en mee te praten. Aan de orde komen doorgaans onderwerpen waar de raad in een latere fase een besluit over gaat nemen.

Lees verder

Kerststollenactie van Scouting

CUIJK - Kerst is weer in zicht en zoals elk jaar gaan alle jeugdleden van Scouting Cuijk hun best doen om een steentje bij te dragen door kerststollen te verkopen.

Lees verder

Molenstraat later op de schop?

CUIJK - Het CDA Cuijk maakt zich zorgen over de planning van de opknap centrum Cuijk. Met name is het onduidelijk wanneer de Molenstraat aan de beurt komt. Daarom hebben ze tijdens de begrotingsbehandeling vragen gesteld aan het college van B&W.

Lees verder