Zorg geven is waardevol

CUIJK - Het is niet gebruikelijk dat je op latere leeftijd nog begint aan twee opleidingen in de zorg. Zonder ooit in de reguliere zorg gewerkt te hebben. Maar Ans Christiaans (62) uit Cuijk gaat deze uitdaging aan: “In mijn leven heb ik twee keer een periode gekend waarin ik zorg voor mijn naasten heb verleend.”

Twee periodes die bij Ans in haar directe omgeving ontstonden: “Mijn moeder heb ik de laatste periode van haar leven verzorgd. Zij heeft toen geruime tijd bij ons in huis gewoond. In 2014 heeft mijn man Arie een ernstige CVA gehad, waardoor hij eenzijdig verlamd werd en een ernstige vorm van afasie kreeg. Hij had 24 uur per dag zorg nodig. In april 2019 kwam daar nog een hersentumor bij. Tot aan zijn overlijden heb ik voor hem gezorgd. Het verlenen van deze zorg vond ik heel waardevol. Na zijn overlijden kreeg ik sterk de behoefte om ook voor anderen te zorgen. Dit heeft mij doen besluiten om twee opleidingen hierin te volgen.”

Ans volgt bijna een jaar de opleiding IG (Individuele Gezondheidszorg). “Dit is een opleiding op mbo-3 niveau. Je mag dan dagelijkse zorg geven en verpleegtechnische handelingen verrichten zoals: injecteren, stomazorg en blaasspoelingen. Tegelijk volg ik de opleiding MZ (Maatschappelijke Zorg) die je opleidt om met specifieke doelgroepen te kunnen werken. Naast de opleiding ga je direct aan het werk bij Brabantzorg. Dit traject heet het Lefgozertraject. Voor mensen die graag in de zorg willen werken, maar hier nog geen opleiding voor hebben.”

De opleiding bestaat uit theorie en praktijk. “Vanaf dag één ga je al werken in de zorg. Ik kreeg een contract van 22,5 uur. Theorie die je leert, kun je dus direct in de praktijk toepassen.”

“Ik werk nu op een afdeling met mensen die een vorm van dementie hebben. Ook heb ik al ervaring opgedaan op een somatische afdeling. Naast dit werk wil ik me blijven inzetten voor individuele mensen met niet aangeboren hersenletsel en andere zorgvragers die behoefte hebben aan tijdelijke ondersteuning. Het ontlasten van de partner of mantelzorger geeft mij veel voldoening.”

Meer weten? Mail anschristiaans@gmail.com of bel (06-49265782).

26-02-2021