Zelf bouwen bij ‘t Bijltje

CUIJK - Op de hoek van de straten de Cantheelen/ ‘t Bijltje in Cuijk gaat een CPO-project gerealiseerd worden. Jan Remmers, Jan Wilbers en Willem Jenneskens vertellen hoe dit particuliere project al een succes is.

Door Jos Janssen

Wat is een CPO project? “CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Een groepje mensen die graag een nieuwbouw zouden willen. Waar mogelijk ook zelf de regie willen houden en tevens in te kunnen richten naar hun eigen wensen. De grond kopen we van de gemeente Cuijk. Zo schakel je een projectontwikkelaar uit die er flink op willen verdienen. Je kunt zelf de architect en aannemer kiezen, die je van het begin tot het einde bijstaan. We zijn begonnen met een stuk grond zoeken. Na veel rondkijken kwamen we uit bij een stuk grond aan 't Bijltje. Het bleek toe te behoren aan Mooiland, die al plannen had daar voor nieuwbouw.”

“In ons gesprek met Mooiland bleek dat ze door wetgeving deze grond niet meer mochten ontwikkelen. Dus beten wij ons vast in dat stuk grond. In de gemeente werd toentertijd een Pitch gehouden over toekomstig wonen in Cuijk. Ons voorstel was dat de gemeente het stuk grond van Mooiland terug zou kopen en het aan ons ter beschikking zou stellen voor onze CPO. Daarbij was ook de intentie van ons om als ouderen de kans te krijgen in het centrum van Cuijk te kunnen gaan wonen dicht bij alle voorzieningen. We kregen al snel diverse aanmeldingen. In het begin zaten we te denken aan acht bungalows, maar door de grote belangstelling gingen we naar het maximum van twaalf. Reeds voor de Pitch kwamen we in contact met Willem Jenniskens die de nodige knowhow had betreft huizen grond en financiële zaken. Ook hij had interesse voor bewoning en zo kwam het bestuur tot stand.”

“Na veel bijeenkomsten met de gemeente werd de grond van Mooiland terug gekocht en aan onze CPO toegewezen in een grondreservering overeenkomst. We zochten een bouwkundige en architect en kwamen uit bij Bouwkompas in Beers. Die al veel ervaring hebben op het gebied van CPO-bouwen. We hebben een vereniging opgericht en schreven ons in bij de Kamer van Koophandel. Er werd een reglement opgesteld en een notariële akte. We werden steeds enthousiaster.”

“Na voldaan te hebben aan de vele eisen van de welstandcommissie werd het akkoord bevonden en is de omgevingsvergunning inmiddels aangevraagd .Na de pitch bij de gemeente werden we overstelpt met belangstellenden en hebben veel mensen moeten teleurstellen. We hebben nu zelfs een reserve lijst van meer dan 25 personen. In veel vergaderingen met de leden hebben we gekozen voor traditionele bouw. Een nadeel was dat we gasloos moesten gaan bouwen en dus op zoek moesten naar energiebronnen zoals warmtepompen en infraroodverwarming.”

De aanbestedingen bij de aannemers lopen. De bedoeling is dat er medio april/mei de schop de grond in gaat.

22-02-2021