VVD aan kop, D66 met stip op twee, PVV derde

CUIJK - Net als de landelijke trend bleef de VVD de grootste partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Cuijk. D66 was de echte ‘shooting star’. PVV bleef de derde partij in grootte. Forum voor Democratie (FvD) was de derde grote winnaar in procenten.

Door Jos Janssen

Winnaar VVD kreeg maar liefst 4,1% meer stemmen. Gevolgd door Forum voor Democratie met 3,4% en D66 3,3%. De PVV leed licht verlies maar werd toch nog de derde partij van Cuijk na de VVD en D66.

Raadslid Mariëlle van Zuilen van D66 was ontzettend blij met de winst van haar partij: “In Cuijk was dezelfde tendens te zien als landelijk. Dit heeft natuurlijk te maken met het Kaageffect. Sigrid Kaag heeft echt lef, durf en leiderschap getoond om in te stappen bij D66 op het moment dat het niet zo geweldig ging. Haar debat met de andere lijsttrekkers was heel goed en ze zocht niet de tegenstellingen op. Wat me wel opviel dat met corona in deze wereld sommige uitslagen niet te bevatten zijn.”

Nieuwe partijen als Volt, Ja21 en BBB scoorden goed in Cuijk. De Partij voor de Dieren ook. Grote verliezer waren de SP en GroenLinks. De socialisten zagen hun aantal stemmers gehalveerd worden. GroenLinks verloor flink terwijl de PvdA lichte winst boekte.

Voordat de echte verkiezingsdag in Cuijk begon waren er al rond de 4000 stemmen binnen (ongeveer 20% van alle oproepen). De opkomst lag 4% lager dan vier jaar geleden en zat ook onder het landelijke gemiddelde. In Grave was de inwonerspeiling voor behoud van de gemeente Grave. Ruim 67% was tegen waarmee de weg open ligt naar de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

19-03-2021