Romeinenmuseum in Cuijks Gemeentehuis?

CUIJK - De kogel is door de kerk. Het centrale gemeentehuis van de nieuwe gemeente Land van Cuijk komt in Boxmeer. Verbouw en aanbouw gaan daar nog 2,5 jaar duren. Wat gaat er gebeuren met het achterblijvende gemeentehuis in Cuijk aan het Louis Jansenplein?

Door Jos Janssen

Burgemeester Hillenaar: “Daar gaat de nieuwe gemeenteraad straks over. Het kan vastgoed worden maar wellicht komen er nog andere opties.”

Een gemeentehuis is min of meer toch een huis van de gemeenschap. Iedere Cuijkse burger zal er wel eens binnen zijn geweest. Daarom zou het goed zijn om die burgers ook mee te laten brainstormen naar een juiste bestemming. Wellicht kan de discussie over het Experience Center op het kerkhof gesloten worden en geopend worden in het gemeentehuis. Een ideale plek midden in het centrum met veel meer uitstraling.

Het Romeins centrum met al zijn unieke vondsten uit Cuijkse bodem zou er ook ondergebracht kunnen worden. En voor de VVV komt een ideale plek vrij op een echte zichtlocatie. Op het gemeentehuis (in 2003 flink verbouwd) zit nog een boekwaarde van ruim 5,5 miljoen.

In de discussie over het plan voor promoten van het Romeins Verleden worstelen de beleidmakers met terugverdieneffecten. Het huidige Cuijkse gemeentehuis biedt daar veel kansen voor. Met enige creativiteit en fantasie zijn de kantoren van de wethouders en ambtenaren om te bouwen tot ideale woonappartementen. Dat wordt aantrekkelijk wonen in een levendig Cuijks centrum op loopafstand van vele voorzieningen. Voor vastgoedmagnaten met een beetje gevoel voor historie, samenleving en Cuijk krijgt het gemeentehuis een mooie toekomst. En de sloopkogel kan in ruste blijven.

05-02-2021