Nog geen Cuijkse Stolpersteine

CUIJK - D66 heeft in februari 2020 vragen gesteld of struikelstenen (redactie: Stolpersteine) een rol kunnen spelen tijdens de herdenking van 4 mei 2020. Het antwoord van B&W was dat dit pas in 2021 zou kunnen. Maar het ziet er naar uit dat dit ook dit jaar nog onhaalbaar wordt. De levering loopt vertraging op.

Door Jos Janssen

Binnen de Stichting Cultureel Hart Cuijk is in 2019 een project opgestart om ook in de gemeente Cuijk Stolpersteine te plaatsen. Stolpersteine zijn kleine betonnen stenen van 10x10cm met daarop een messing plaatje met daarop naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en overlijdensdatum zijn gestanst. Deze stenen worden geplaatst daar waar Joodse mensen gewoond hebben die in de oorlog van 40-45 gedeporteerd zijn en zijn overleden.

Op het Joods Monument aan het Maasveld staan dertien namen van personen vermeld die omgekomen zijn. Het betreft leden van de families Andriesse (2 personen) en Cohen.

Willem Stok namens Cultureel Hart Cuijk: “Het College van B&W heeft in 2020 ingestemd om dit project financieel te ondersteunen. Ook zijn werkafspraken gemaakt waarbij de gemeente contacten legt met de Duitse organisatie die de stenen produceert. Wij doen het veldwerk waarbij de gegevens voor op de stenen door ons wordt aangeleverd. Van de dertien namen waren tien personen woonachtig in Cuijk en verder zijn personen met Cuijkse roots gedeporteerd vanuit Amsterdam, Apeldoorn en Boxmeer. Een aantal bezoeken aan het Cuijks Archief en speurwerk op internet brachten genoeg gegevens op. Ook de plaatsen waar de slachtoffers gewoond hebben zijn bekend.”

Op dit moment ligt het traject van plaatsen Stolpersteine in Cuijk stil. Een woordvoerder van de gemeente: “Het is niet mogelijk om de Stolpersteine dit jaar nog te leggen. Deze Stolpersteine zijn erg gewild en daarbij is er door corona ook wat vertraging ontstaan in het maken en de levering. We hebben begrepen dat levering pas vanaf eind 2022 kan, maar we worden hierover op de hoogte gehouden zodat we een passend moment kunnen bepalen voor het leggen van deze gedenkstenen.”

05-04-2021