‘Moeilijke tijd om te overleven’

CUIJK - Terwijl we weer in een lockdown zitten proberen veel Cuijkse ondernemers het hoofd boven water te houden. Ook Laurence en Georgetina van slijterij Cevelum aan het Louis Jansenplein: “We zijn anderhalf jaar geleden hier begonnen en vanaf de start is er daarvan bijna een jaar corona. Een erg moeilijke tijd om te overleven.”

Door onze redactie

Met heel veel enthousiasme werd in 2019 de goed lopende slijterij overgenomen en met veel élan begonnen. Maar nu lopen ze toch soms met de gedachte rond stoppen of doorgaan? “Het is gewoon een sneu verhaal. We hopen dat we het redden. Er zijn weinig mensen op straat en daardoor is de aanloop in de winkel veel minder. Wij mogen open zijn. Maar we moeten met z’n allen de lokale ondernemers blijven steunen door bij lokale ondernemers te kopen. Het is belangrijk voor iedereen, winkeliers en bewoners, dat een goed centrum van Cuijk toch blijft bestaan.”


Ondersteuning

De slijterij moet het naast de winkel ook hebben van levering aan feesten en partijen: “Dat laatste valt al langere tijd helemaal weg. In de zomer trok het wel weer een beetje aan in de winkel maar daarna werd het weer stukken minder. We hebben financieel gebruik gemaakt van de regeling in de eerste tranche. We moeten echt zeggen dat we goed ondersteund zijn door de regering.”


“Complimenten. Maar nu is er geen steun meer ondanks dat we weer veel inkomsten mislopen. We hebben een ondernemerskrediet aangevraagd bij de gemeente. Dat is ook een lastige want we wonen zelf in de gemeente Mook en Middelaar en moeten daar de aanvraag doen. Onze zaak staat in de gemeente Cuijk.”


Toekomst nog ingewis

Het is niet alleen financieel moeilijk maar ook mentaal en zelfs fysiek. “Je mag gerust weten, we hebben er slapeloze nachten van. Je bent ook een keer uitgedacht hoe we meer klanten kunnen krijgen. Nu kunnen mensen nog in de winkel kopen en we brengen met alle plezier bestellingen aan huis. We hebben een grote zaak waar de anderhalve meter makkelijk te hanteren is.”

De nabije toekomst is ongewis: “We blijven optimistisch. Onze verwachting is dat de horeca eind maart, begin april weer open gaat. Feesten en partijen mei/juni. Tegen die tijd hopen we ook dat veel mensen gevaccineerd zijn. Dan moet iedereen zich nu wel aan de regels houden. Die regels zijn er in ieders belang.”


Laurence en Georgetina: “We willen onze klanten die zijn blijven komen in deze coronatijd heel hartelijk bedanken en wensen alle Cuijkse ondernemers heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijden. We moeten er samen doorheen. Het centrum van Cuijk moet overeind blijven,” willen ze nogmaals benadrukken.   

Fotobijschrift: Laurence en Georgetina van slijterij Cevelum. Foto: Arjan Broekmans

25-01-2021