Juf Martine maakt boek ‘Anne krijgt een taart’

HAPS - Ze is al weer iets meer dan elf jaar uit Haps vertrokken, maar veel kinderen en ouders zullen haar ongetwijfeld nog kennen als ‘juf Martine’ van de Hapse basisschool ‘De Bongerd. Juf Martine is Martine Cools-Caspers, 39 jaar en geboren in Haps aan de Cuijkseweg.

“Al snel na mijn opleiding aan de PABO ben ik op De Bongerd aan de slag gegaan. Daarnaast was ik in Haps ook actief bij de JESH als gym- en dansjuf. In 2005 heb ik mijn man in Suriname, tijdens ontwikkelingswerk op een basisschool daar in het binnenland, leren kennen. In 2009 hebben we besloten om in Berkel-Enschot te gaan wonen.”

“We hebben twee dochters Imke (6 jaar) en Anne (4 jaar) Op dit moment ben ik niet meer werkzaam in het onderwijs. De afgelopen twee jaar heb ik me gericht op het gezin, waar het afgelopen jaar ook mijn boek bij kwam. Het onderwijs blijft me wel boeien. Kinderen zien, naar ze luisteren, kijken wat ze nodig hebben en een stapje verder helpen.”

Prentenboek

Het boek heet Anne krijgt een taart! Over een meisje met een voedselallergie. “Onze dochter heeft diverse voedselallergieën. In verschillende situaties die met eten of boodschappen doen te maken hebben, krijgt ze met regelmaat te horen, ‘Nee dat mag jij niet, daar zit melk in!’ Eigenlijk heeft dit altijd een negatieve lading. Telkens wordt ze geconfronteerd met eten dat ze niet mag en wordt hier ook wel verdrietig van.”

“De combinatie van een verdrietige dochter en mijn wens om een prentenboek te maken, hebben ervoor gezorgd dat er nu iets positiefs is voor haar. Na een hele zoektocht lukt het ook voor haar om een lekkere taart te eten op haar verjaardag. Want ook met een allergie kun je lekker leven en lekker eten.”

Nieuwe ervaring

“Op een herfstdag typte ik in een paar uur de basis voor het verhaal en ik had er al meteen een beeld bij hoe de tekeningen er globaal uit moesten zien. Hierna volgde het tekenproces, dat was wel veel proberen, opnieuw tekenen, loslaten en weer aan de slag. Vervolgens startte de zoektocht naar het juiste kleurgebruik en de vormgeving. Heel interessant, maar dat nam wel meer tijd in beslag dan ik gedacht had.”

“Mijn boek bevat aan het eind ook een uitleg van een voedselallergie geschreven in kindertaal met visuele ondersteuning. Hiervoor heb ik een kinderallergoloog mogen spreken en de diëtist van Stichting Voedselallergie. Het was fijn om de grote betrokkenheid en enthousiasme ook bij hen te merken.”

Niet alleen boek

“Mijn boek heb ik in eerste instantie alleen voor Anne gemaakt. Gaandeweg merkte ik dat er toch meer belangstelling was, omdat er zeer weinig prentenboeken zijn over dit onderwerp voor jonge kinderen. Aangezien ik mijn boek voor Anne precies zo wilde laten als ik het bedacht had, heb ik ervoor gekozen om mijn boek uit te geven in eigen beheer.”

Het boek is een hardcover prentenboek geschreven voor kinderen van 3-7 jaar. Wil je meer lezen of het prentenboek bestellen, dan kan dit op www.allergiemama.nl. Hier kunnen ook kleurplaten gedownload worden. Daarnaast kunnen ansichtkaarten en uitnodigingen besteld worden passend bij dit thema.

Voor mogelijkheden omtrent een workshop, sponsoring of vragen, kun je contact opnemen via martine@allergiemama.nl

08-02-2021