Iedere kerst van de zolder

CUIJK - Op vakantie, op rommelmarkten, van kennissen, zijn hele grote collectie kerststalletjes komt overal vandaan. Cuijkenaar Theo Jacobs verzamelt ze nu al acht jaar. Hij krijgt er geen genoeg van. “Ik heb in mijn hoofd zitten wat ik allemaal in huis heb. Maar een nieuwe, een bijzondere is nog altijd meer dan welkom.”

Door Jos Janssen

Eind november, begin december starten meestal zijn vele gangetjes naar de zolder: “Ik berg ze ieder jaar allemaal netjes op. In plastic zakjes en dan in dozen. Sommige zijn heel breekbaar, dus dat moet zorgvuldig gebeuren. Beneden wordt in de woonkamer alles vrij gemaakt. Zelf heb ik een stellage gebouwd waar er zo veel mogelijk op uitgestald kunnen worden. Het is echt een prachtig gezicht.”

Hoe is dat allemaal zo begonnen? “We hadden natuurlijk thuis ieder jaar al een kerststal staan. Maar ik was in een wereldwinkel en zag er eentje uit Peru. Die vond ik zo mooi en heb ik meteen gekocht. Daar begon het allemaal mee. Soms kopen, soms krijgen.”

De collectie werd rap groter: “Ik spaar nu al acht jaar. De verzameling ligt denk ik nu rond de drie honderd stuks. Natuurlijk niet van die hele grote. De kleinste is ongeveer een centimeter. De mooiste is moeilijk te zeggen. Ieder kerststalletje heeft wel zijn eigen uitstraling. Maar er zitten zeker hele mooie exemplaren bij. Sommigen alleen met Maria, Jozef en het kindeke. Anderen met ook de herders, driekoningen, de schapen, de os en de ezel erbij.”

Theo heeft een deel van zijn collectie rond Kerstmis de afgelopen jaren tentoongesteld. Bij het Cuijks Archief en een keer in de Martinuskerk. Daar was ontzettend veel bekijks en bewondering voor: “De kerststalletjes komen uit alle delen van de wereld. Als we op vakantie zijn midden in de zomer kijk ik nog naar kerststalletjes. Maar ik krijg er ook van familieleden. Zelf heb ik lang in een fietsenzaak gewerkt. Klanten weten dat ik spaar en daar komen er ook wel eens van. Bijvoorbeeld die allerkleinste uit Portugal. Maar ik heb er van over de hele wereld. Noorwegen China, Praag, Ecuador en natuurlijk uit Nederland.”

Na Drie Koningen gaat alles weer naar boven: “De jaren beginnen ook te tellen, dus dan duurt dat inpakken en naar boven gaan wat langer. Geen probleem. Ik ben iemand van alles netjes weer opbergen. Volgend jaar Kerst komen ze zeker weten weer naar beneden.”

23-12-2020