‘Huurders zijn er klaar mee’

CUIJK - De SP Hulpdienst heeft in september 2020 een uitgebreid onderzoek gedaan naar de erbarmelijke onderhoudsstaat van zo’n 60 woningen in het Hazeleger. Theo Weenink van de SP-Hulpdienst en Bregje van Lieshout, fractievoorzitter SP Cuijk: “De eigenaar van deze woningen, makelaar vb&t Vastgoedmanagement uit Eindhoven, laat het helemaal afweten.”

Door Jos Janssen

Weenink: “Deze eigenaar heeft schijt aan het hele gebeuren in het Hazeleger. Onder het mom van corona wil hij geen contact met ons en laat huurders gewoon in de steek. Deze huurders worden bij klachten afgeschrikt met een flinke huurverhoging als alle mankementen aangepakt zouden worden.”

Van Lieshout: “Daardoor laten huurders het maar op zijn beloop. Het gaat ons SP aan het hart dat veel mensen in het Hazeleger nu in de shit zitten.”

Uit het SP-onderzoek kwam veel achterstallig onderhoud naar voren. Stank- en vocht overlast. Ondeugdelijke verwarming, lekkages, scheuren in binnenmuren door verzakkingen, loslatend pleisterwerk, veel schimmelplekken, rotte kozijnen, grote kieren bij de stalen kozijnen. Weenink: “Bij dit soort gebreken kan de Huurcommissie tijdelijk de huur verlagen tot 40% van de bestaande kale huurprijs. Zodra de verhuurder de gebreken heeft verholpen, geldt weer de oude huurprijs. Maar deze eigenaar dreigt juist met een huurverhoging. Het maakt ons als SP kwaad dat de bewoners helemaal murw geslagen zijn. Dit waren woningen in de sociale huursector maar zijn nu een speelbal van vastgoedeigenaren geworden.”

Omdat de SP geen rechtspartij als huurder is om te procederen moet het toch van de bewoners zelf komen. Weenink: “We hebben contact met al die bewoners. Aan onze enquête deed bijna iedereen mee. De tranen springen je in de ogen wat voor toestanden we aantroffen. We hebben van alle klachten een boekwerk gemaakt. De bewoners hebben ook rechtstreeks bij de verhuurder geklaagd. Deze is meer bezig met het opknappen van woningen voor de verkoop dan het onderhoud. Opknap door de huurder zelf komt voor eigen rekening. Als SP hebben we ook contact gezocht met deze verhuurder. Verder dan een telefoontje komen we niet want we worden niet uitgenodigd in Eindhoven voor een toelichting op ons onderzoek.”

De huurwoningen in het Hazeleger zijn de laatste tientallen jaren een speelbal geworden van vastgoedbedrijven en de daarbij behorende vrije woningmarkt. Van Lieshout “De woningen zijn zo vaak doorverkocht als vastgoed dat er een vorm van winstbejag ontstaat. De huurders worden hier flink de dupe van omdat ze in de sociale huursector binnen de gemeente Cuijk bijna geen kant op kunnen. Het is in en intriest hoe mensen wonen in deze huurwoningen in het Hazeleger.”

22-03-2021