Hoe werkt dat? Vuurwerkverbod

CUIJK - Het is weer bijna zo ver; de jaarwisseling. Dit jaar zal de jaarwisseling er heel anders zijn dan voorgaande jaren. Net als heel 2020, zal ook de afsluiting van dit jaar in het teken staan van Covid-19. Door Covid-19 zal de jaarwisseling van 2020/2021 minder feestelijk gaan verlopen dan anders. Ook geldt er dit jaar een landelijk vuurwerkverbod in Nederland.

Samen kunnen we er voor zorgen dat de zorgsector niet nog meer belast gaat worden. Net als voorgaande werken de gemeenten samen met de politie, openbaar ministerie en Bureau Halt om deze ongewone jaarwisseling zo goed mogelijk te laten verlopen.

De gemeente werkt samen met politie en het Openbaar Ministerie om het vuurwerkverbod en de geldende Covid-19 maatregelen te handhaven. Dit houdt in dat de bijzondere opsporingsambtenaren van de gemeenten jeugdigen overtreders in de leeftijd 12 tot 18 jaar door kunnen verwijzen naar Halt. Dit betekent dat jongeren een taakstraf opgelegd krijgen. Overtreders, ouder dan 18 jaar, zullen een proces-verbaal krijgen.

In de periode voorafgaand aan de jaarwisseling worden er vuurwerklessen aangeboden aan de basisscholen voor de kinderen in groep 8 en het voorgezet onderwijs.

De meldlijn voor het overtreden van het vuurwerkverbod van de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert wordt vanaf 27 december weer geopend. Op het nummer 06-13662347 kunnen overtredingen van het vuurwerkverbod worden gemeld. De gemeentelijke Buitengewoon Opsporingsambtenaren (Boa’s) hebben tijdens hun dienst deze mobiele telefoon bij zich, zodat zij snel op een melding kunnen reageren. Daarnaast zullen de Boa’s verschillende hot-spots bezoeken waar mogelijk vuurwerk wordt afgestoken.

De verkoop en het afsteken van (consumenten)vuurwerk is dit jaar niet toegestaan. Vuurwerkovertreders tot 18 jaar die betrapt worden op het afsteken van vuurwerk, worden direct naar Bureau Halt verwezen. Vuurwerkovertreders ouder dan 18 jaar ontvangen direct een proces-verbaal.

In de gehele Veiligheidsregio Brabant- Noord is carbid schieten komende jaarwisseling verboden. Indien er ondanks dit verbod toch carbid wordt geschoten zal er door de boa’s en politie direct worden opgetreden.

28-12-2020