CUIJK - Het jaar 2020 is bijna voorbij. Met een aantal inwoners van de gemeente Cuijk kijken we terug op een bewogen coronajaar 2020. Wat waren hun ervaringen en hoe zien zij 2021 voor zich.
Jaap Ceulemans, Groepsaccommodaties en zeilen, Beers
“Het is alweer voorbij die mooie zomer……..2020, zo’n zeven weken hard werken met het verhuren van bootjes en tal van mooie zeilweken. Maar ja, dat is natuurlijk veel te weinig en onze groepsaccommodatie was dit jaar zeker 95% leeg. Op naar het nieuwe jaar. Vanaf Pasen, bij mooi weer, kan je de Kraaijenbergse Plassen op om de Kraaientocht te gaan varen. We hebben een pittige puzzeltocht uitgezet met een knipoog naar het Romeins verleden en die moet je een keer hebben gedaan. Als je na al die inspanning weer terug bent, is het zeker aan te raden om een lekker broodje te eten op ons tuinterras 2.0. Het programma van de zeilschool is weer boordevol en te vinden op onze website. Twee keer een zesdaagse cursus in het voorjaar maar ook in de zomervakantie varen we stevig door. 2021: bring it on!”
Joop Bosmans, medewerker supermarkt JUMBO Cuijk
“Op 1 januari 2020 had ik niet gedacht hoe anders 31 december 2020 zou gaan eindigen.
Wat mis ik het samen zijn, de knuffels, het handen schudden het contact en het oude normaal.
De afstand tot elkaar is groter geworden… alhoewel ik ook moet zeggen dat je met het gezin, familie en vrienden ook weer dichter bij elkaar bent gekomen. Samen puzzelen en spelletjes spelen, facetimen, zoomen. Wat is de mens toch veerkrachtig. In de Jumbo gaat het goed, met mij gaat het goed en ook met mijn 150 Jumbo Bosmans collega’s op de winkelvloer. Ook hier moeten we het samen doen, met name als er mensen ziek worden of in quarantaine gaan. Het blijft belangrijk en essentieel om het samen te doen daar waar het kan. Vandaar onze verbinding met de Cuijkse horeca en lokale leveranciers. Je hebt elkaar nu nodig maar ook in de toekomst. Wij vormen Cuijk, wij zijn samen Cuijk, samen met jou. Namens het hele Jumbo team wens ik jou gezellige feestdagen en een Corona vrij 2021, met verse groente Joop.
Corné Tak, voorzitter voetbalclub Hapse boys Haps
“Het niet mogen voetballen, het gemis van de sociale contacten en het gemis van een normale regelmaat in de week is werkelijk verschrikkelijk. Ook voor Hapse Boys is het financieel een ramp natuurlijk. Geen inkomsten maar toch de vaste uitgaves doet onze penningmeester geen goed. Gelukkig leven we in een saamhorig dorp waarin iedereen zich aanpast aan de regels die er zijn. Zo ook bij Hapse Boys. Ik heb geen wanklank gehoord. Iedereen betaalt gelukkig zijn contributie en er wordt binnen de kaders van de mogelijkheden getraind en bij de jeugd onderling partijtjes gespeeld. Voor komend jaar hoop ik dat het coronavirus snel onder controle is zodat we weer kunnen voetballen, kunnen socializen en weer terug kunnen naar onze vertrouwde regelmaat. Is beter en gezonder voor iedereen, niet in de laatste plaats voor onze penningmeester. Ik wens iedereen Prettige Feestdagen en een goed en gezond 2021 toe.”
Sara en Melissa van basisschool de Akkerwinde Vianen
“Hoi, wij zijn Sara (11) en Melissa (12) en wij zijn van basisschool De Akkerwinde in Vianen. Wij willen jullie vertellen hoe wij 2020 hebben ervaren als “corona-jaar” en hoe wij volgend jaar zien. 2020 een nieuw jaar, een frisse start. Althans dat dachten we. Toen kwam het coronavirus in Nederland. Net zoals bijna iedereen hebben ook wij online lessen gehad. Dat was niet altijd even leuk. Je kon met niemand afspreken en je zat alleen achter een schermpje. Toen konden we weer eindelijk naar school, nog maar wel een halve week maar het was een goed begin. Maar het schooljaar 2019-2020 afsluiten was toch raar. Toen kwam de zomervakantie in eigen land er aan. Dat was ook anders dan normaal: Anderhalve meter houden en weinig kunnen doen. Hoe wij volgend jaar zien: nog steeds mondkapjes op in de gangen en anderhalve meter houden op school en van de docenten. We hopen dat corona snel verdwijnt over de hele wereld en dat alles weer normaal wordt. Groetjes van Sara en Melissa.”
Erwin Poels, horeca-uitbater Taurus Cuijk
“Het valt bijzonder zwaar voor ons, mede omdat het voelt alsof wij als horeca de oplossing moeten bieden terwijl best een grote groep medemens er met de pet naar gooit. De eerste lockdown was al bijzonder heftig, zowel emotioneel als financieel. Carnaval heeft ons door deze periode heen getrokken en vaste gasten hebben ons een hart onder de riem gestoken. De zomer hebben we gelukkig goed bij kunnen trekken om de rekeningen te kunnen betalen en we hadden echt een positieve vipe te pakken. Wij als horeca hadden de regels goed onder controle en konden voor veel mensen een veilig ontspanningsmoment bezorgen. Helaas moesten we de deuren in oktober opnieuw sluiten. Dit keer zonder buffers en niet voldoende ondersteuning vanuit de overheid. Vanuit privé een extra financiële injectie in de zaak gestopt en dit jaar geen salaris om de zaak overeind te houden. Tot en met januari houden we het wel vol maar dan krijgen we echte uitdagingen. Carnaval gaan we dit jaar ook niet krijgen, dus ook daar geen wederopbouw van buffers. Wat ons echt raakt is dat wij als horeca de offers moeten brengen voor de medemens, maar dat er op andere plekken zwaar misbruik van gemaakt wordt. Kijk naar de bouwmarkten, tuincentrums, de Efteling. Buiten dat alles zijn de compensaties niet voldoende om het bedrijf overeind te houden. Ik hoop dat er snel een stip aan de horizon komt waar we met z’n allen naar uit kunnen kijken.”
Marco Janssen, directeur basisschool ’t Startblok Cuijk
“Samen met het team van leerkrachten kiezen we op ’t Startblok ervoor om juist nu de verbinding te blijven zoeken met onze kinderen en hun ouders. Zeker in de periode van thuisonderwijs vonden we het belangrijk om te zorgen voor regelmaat en ritmiek voor onze kinderen. We kijken kritisch naar ons aanbod en wat daarin essentieel is. Gelukkig mogen we alle Startblokkinderen nu weer gewoon op school ontvangen. Regelmatig missen we 1 of 2 leerkrachten, omdat ze bij klachten in afwachting van de testuitslag thuis moeten blijven. Tot nu toe zorgen we (soms met enige creativiteit) er voor dat we iedere groep, elke dag gewoon onderwijs kunnen bieden. Als directeur van ‘t Startblok ben ik ongeveer 30% van de tijd bezig met corona gerelateerde zaken (protocollen, hygiëne maatregelen, vervanging regelen, onderwijskundige keuzes maken, informatie verstrekken enzovoort). Vanuit het ministerie van onderwijs krijgen we extra geld om, kinderen die door corona achterstanden hebben opgelopen, extra onderwijs te bieden. Daarvoor zetten we extra leerkrachten in. Als obs ’t Startblok blijven we hiermee het verschil in onderwijs maken.”
04-01-2021